UPOZNAJTE SE SA STOMOM

Sustavi za stomu sastoje se od vrećice za stomu i podložne pločice, uz što vam na raspolaganju stoje i razna dodatna pomagala.

CENTAR ZNANJA

STOMA

Vrste stoma i medicinskih pomagala

Ostomija je postupak kirurškog izvođenja crijeva kroz otvor u trbušnoj šupljini (abdomenu) zbog izlučivanja stolice ili urina iz organizma. Otvor se naziva stoma, a zahvat se izvodi kada imate zdravstveno stanje koje vam onemogućuje pražnjenje probavljenih materijala na prirodan način.

Ovdje može saznati koje su glavne vrste stoma i što su to stoma sustavi s pripadajućim priborom za njegu stome.

Glavne vrste stoma

Neki od najčešćih uzroka izvođenja stome su Chronova bolest, ulcerozni kolitis, kolorektalni karcinom i karcinom mokraćnog mjehura. Tri glavne vrste stoma su: kolostoma, ileostoma i urostoma. Kolostoma i ileostoma mogu biti trajne i privremene, dok su urostome u pravilu trajne.

Kolostoma je otvor (obično) na lijevoj donjoj strani trbuha s izvedenim debelim crijevom, a svrha je omogućavanje izlučivanja fekalija. Kirurškim zahvatom uklanjaju se rektum ili dio crijeva. U slučaju kolostome, stolica koja kroz nju izlazi obično je kruta i redovita.

Ileostoma je otvor s izvedenim tankim crijevom na desnoj strani trbušne šupljine. Kod ileostome promjer otvora je obično nešto manji u odnosu na kolostomu. Sadržaj koji izlazi kroz ileostomu u pravilu je neredovit i rijedak.

Urostoma je otvor izvedenog segmenta tankog ili debelog crijeva najčešće izveden na prednjoj trbušnoj stijenci s ciljem izvođenja mokraće iz bubrega iz organizma.

Sustavi za stome

Za stomu možete koristiti jednodijelni i dvodijelni sustav. Budući da otvor stome nije moguće voljno kontrolirati u svrhu pražnjenja, oba sustava uključuju vrećicu u koju se prazni stolica ili urin. Za postavljanje vrećice za stomu nužna je i samoljepljiva podložna pločica s otvorom u središtu koja se postavlja oko stome.

Kod jednodijelnog sustava za stomu vrećica ima „integriranu“ samoljepljivu pločicu, a kod dvodijelnog sustava podložna pločica dolazi odvojeno.

Ključna je razlika u tome što su jednodijelni sustavi nešto jednostavniji za korištenje, dok dvodijelni omogućuju mijenjanje vrećice, bez da se uklanja pločica. To čini dvodijelni sustav pogodnim za osobe koje moraju često mijenjati vrećicu. Podložna pločica mijenja se jednom svakih 3-5 dana.

Vrste vrećica za stome

Tri su glavne vrste vrećica za stome:

  • zatvorene
  • s ispustom
  • s odvodom

Zatvorene vrećice mijenjaju se novom kada su otprilike 1/3 do 1/2 pune i u pravilu ćete ih koristiti ako imate kolostomu.

Vrećice s ispustom praznite kroz otvor na njihovu kraju kada su 1/3 do 1/2 pune. Za vrijeme pražnjenja ostaju „spojene“ sa stomom, a zatvarate ih pomoću čička ili drugog mehanizma. Obično ih koriste osobe s ileostomom.

Vrećice za urostomu na svojem kraju imaju odvod koji se prema potrebi otvara kako bi se iz vrećice ispustio nakupljeni urin. Koriste ih isključivo osobe s urostomom.

Sve tri vrste vrećica mogu se koristiti kao jednodijelni ili dvodijelni sustav.

Za određene kolostome opcija pražnjenja su i irigacijski sustavi pomoću kojih se fekalije ispiru vodom direktno iz kolostome koja je inače zatvorena zatvaračem za stome. Za korištenje irigacijskog sustava potrebna je edukacija korisnika, savjetovanje s liječnikom ili enterostomalnm terapeutom i uspostavljanje rutine pražnjenja.

Kako izabrati pomagala za stome?

S obzirom na razlike među vrstama stoma i njihove moguće varijacije, sustav za stome trebate izabrati prema svojem specifičnom medicinskom stanju i potrebama. Pritom uzmite u obzir izvedbu stome, stanje kože i vaš životni stil. Dodatna pomagala i pribor za njegu stome također koristite prema vašim individualnim potrebama.

Možda će vas zanimati više: Ostomija i glavne vrste stoma, Vrste stoma i medicinskih pomagala

Vrste podložnih pločica za stome

Podložna pločica je hidrokoloidno pomagalo za stome. U središtu ima otvor, a lijepi se na kožu oko stome kako bi držala vrećicu za stome. Osim standardnih podložnih pločica koje su ravne, dostupne su i konveksne pločice namijenjene za korištenje kod uvučenih stoma.

Druga važna podjela je na pločice s unaprijed izrezanim otvorom (eng. pre-cut) i na pločice koje se mogu dodatno izrezivati (cut-to-fit) pomoću škara radi prilagodbe otvora promjeru i obliku stome. Podložne pločice koje sami izrezujete koristit ćete u tjednima nakon kirurškog zahvata kada se stoma postupno smanjuje.

Dodatna pomagala i pribor za njegu stome

Ako imate kolostomu ili ileostomu koje nisu suviše aktivne, možete koristiti i zatvarač za stomu koji je prikladan tijekom intimnih trenutaka, bavljenja sportom ili prilikom kupanja.

Osim toga, najčešća dodatna pomagala za stome su:

  • sprej za lakše uklanjanje ljepila podložne pločice,
  • pasta za stome koja se nanosi oko stome kako bi se stvorila ravnomjerna površina za bolje prianjanje pločice i umanjio rizik istjecanja,
  • modelirajući prsten koji se, slično kao i pasta, prema potrebi stavlja oko stome,
  • sprej za zaštitu kože koji se nanosi na peristomalnu kožu (koža oko stome) prije korištenja sustava,
  • puder za stomu, služi za njegu peristomalne kože, upija vlagu i smanjuje nadraženost kože,
  • elastični remen kojim možete dodatno osigurati dvodijelni sustav za stome, posebice ako koristite konveksnu podložnu pločicu.