Upoznajte se s intermitentnom kateterizacijom

Ključ uspješnosti čiste intermitentne kateterizacije je smanjena učestalost infekcija urinarnog trakta.

CENTAR ZNANJA

MOKRAĆNI MJEHUR

Kateterizacija / Vrste katetera i kateterizacija

Važnost intermitentne kateterizacije s ciljem rješavanja kliničkih problema povezanih s mehaničkim ili funkcionalnim poremećajem praženjenja mokraćnog mjehura je neupitna. Istodobno, predstavlja tehniku koja smanjuje rizik od za život opasne deterioracije gornjeg urinarnog trakta i urosepse kod pacijenata s problemima s kralježničnom moždinom.

Tip pacijenata koji koriste intermitentnu kateterizaciju varira od onih koji pate od ozljeda i bolesti kralježnične moždine do muškaraca koji pate od benigne hiperplazije prostate. Čista intermitentna kateterizacija predstavljena je sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao zamjena za strogu aseptičku tehniku.

Takav je stav omogućio drukčiji pristup problemima koji se povezuju s kontinencijom i dizurijom, a u kliničkoj se praksi pokazalo da je to iznimna tehnika za maksimalno smanjenje urinarnih komplikacija kod pacijenata.

Ključ uspješnosti čiste intermitentne kateterizacije jest smanjena učestalost infekcija urinarnog trakta (IUT). Cijeli niz kratkoročnih istraživanja bilježi dobre kliničke rezultate i zadovoljstvo pacijenata primjenom novog postupka. Olakšana je ili poboljšana dilatacija kanalnog sustava bubrega kateterizacijom kao i status gornjeg dijela urinarnog trakta.

No, s obzirom na moguću potrebu za dugoročnom, pa čak doživotnom kateterizacijom, posebno su važni rezultati dugoročnih istraživanja.

Takva istraživanja nisu važna samo kako bi se njima dokazala učinkovitost redovite kateterizacije, nego i kako bi se procijenila sva pitanja povezana s komplikacijama koje su posljedica dugoročne upotrebe.

Glavni problemi koji se povezuju s dugoročnom upotrebom uključuju kliničke simptome kao što su komplikacije, ozljede i infekcije mokraćovoda.

Zbog svoje iznimne važnosti potičemo vas da proširujete svoja znanja o kateterizaciji, pratite najnovije trendove, te uz savjete svoga liječnika odaberete za vas najbolje postupke i urinske katetere. Cilj je da spriječite komplikacije i uživate u koristima dugoročne primjene čiste intermitentne kateterizacije.

Što se danas smatra „zlatnim standardom“ kateterizacije?

Čista intermitentna kateterizacija predstavlja metodu „zlatnog standarda“ za pražnjenje mjehura kod pacijenata s problemima neurogenih disfunkcija mjehura. Korištenjem hidrofilnih katetera od PVC-a bez ftalata povećana je sigurnost i učinkovitost, što rezultira poboljšanim statusom bubrega i gornjeg urinarnog trakta. Uz kliničku korist povećava se i kvaliteta pacijentova života jer mu kateterizacija omogućuje veću neovisnost i sigurnost.

Što je kateterizacija i kakve kateterizacije postoje?

Kateterizacija je postupak pražnjenja urina iz mjehura koji se odvija kroz umetnutu cjevčicu (kateter).

Dva su načina kateterizacije: trajna i povremena (intermitentna)

  • Trajna kateterizacija je postupak u kojem se kateter ostavlja umetnutim duže vrijeme (do nekoliko tjedana). Trajna kateterizacija je moguća kroz uretru ili kroz trbušnu stjenku (suprapubična kateterizacija).
  • Intermitentna kateterizacija je postupak u kojem se kateter stavlja i vadi svaki put za svako pražnjenje mjehura.

Koje su vrsta katetera?

Postoje razne podjela urinarnih katetera, a ovdje ćemo spomenuti samo neke:

  • Po načinu kateterizacije: trajni i povremeni
  • Po načinu korištenja: standardni i hidrofilni
  • Po materijalu: PVC i latex

Kateteri za trajnu kateterizaciju

1. Trajni - Foleyev kateter

Foleyev kateter je fleksibilna cjevčica od silikona ili gume koja prolazi kroz uretru do mokraćnog mjehura. Cjevčica ima dva odvojena kanala, lumena, koji prolaze cijelom dužinom katetera. Jedan od lumena je otvoren na oba kraja i dozvoljava urinu da istječe u vrećicu.

Drugi lumen ima valvulu koja ima na kraju balon u koji se stavlja fiziološka otopina da bi se balon „napuhao“ i na taj način zadržao kateter u mjehuru.

2. Suprapubični kateter

Suprapubični kateter aplicira se u mokraćni mjehur kroz trbušnu stjenku ali se zbog svoje invazivne metode primjenjuje u rijetkim situacijama.

Kateteri za intermitentnu (povremenu), kateterizaciju:

1. Standardni kateteri

Koriste se s gelom za podmazivanje, tzv. lubrikantom, kako bi se smanjilo trenje prilikom umetanja katetera.

2. Hidrofilni kateteri

Hidrofilni katetri su presvučeni sredstvom za podmazivanje koje se nakon 30 sekundi kontakta s vodom pretvara u glatki hidrofilni sloj. Te katetere karakterizira sloj polimera kojim je presvučena njihova površina.

Sloj polimera apsorbira i zadržava vodu što rezultira glatkom i skliskom površinom koja je postojana u dodiru s uretrom i osigurava kompletnu lubrikaciju. Hidrofilni kateteri su uvedeni kako bi smanjili komplikacije vezane uz katetere te poboljšali pacijentovu ugodu i prihvaćanje.

Danas se kateteri proizvode od dvije vrsta materijala

1. Lateks

Lateks se koristi se za proizvodnju medicinske opreme još od 1888. godine. Pored dokazanih kvaliteta, otkrila se i visoka učestalost alergija. Razmatanje ovog problema započinje u kasnim ’80-im, pojavom nekoliko slučajeva anafilaksije (teške alergijske reakcije) za vrijeme operativnih zahvata.

Upravo zbog svojih teških alergijskih reakcija, a naročito izazvanih kod djece, umjesto lateksa sve se više koriste zamjenski materijali poput primjerice PVC-a.

2. PVC

Polivinil klorid ili PVC je sintetički materijal i vrlo važan član široke obitelji polimera. Bez dodatka „omekšivača“ bi bio vrlo težak i krhak te praktički beskoristan za tehničke primjene. Ipak, s dodatkom „omekšivača“ postaje fleksibilan i elastičan.

Jedan od takvih „omekšivača“ je DEHP(dietilheksilftalat) koji pripada klasi ftalata, a nalazi se u najvećoj primjeni na tržištu kao aditiv PVC-u.

Što su ftalati i jesi li štetni po zdravlje?

Ftalati su esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola. To su hlapljive tekućine koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mekoće. Također su poznati kao plastifikatori ili omekšivači. To znači da se nalaze u gotovo svemu što nas okružuje. Novija istraživanja sve češće potvrđuju štetan utjecaj ftalata, kako na čovjeka, tako i na čitav okoliš.
Ftalati na ljudski organizam djeluju kao hormonski disruptori, remete ravnotežu hormona, što posljedično uzrokuje sve veću feminiziranost mužjaka. Osim toga, dokazana je i njihova kancerogenost, koja se prvenstveno manifestira u obliku zloćudnog raka dojke i raka testisa. Ftalati uzrokuju razne malformacije na tkivu testisa i slabiju plodnost muške populacije.