UPOZNAJTE SE SA STOMOM

Ostomija je postupak kojim se ugrađuje stoma, novi završetak vašeg probavnog sustava.

CENTAR ZNANJA

STOMA

Ostomija i glavne vrste stoma

Razlozi za ostomiju mogu se razlikovati od osobe do osobe. Međutim, ostomija je uvijek postupak kojim se nastoji spasiti živote ljudi ili ublažiti ozbiljne zdravstvene poteškoće osobe.

Tri najčešće stome kao rezultat postupka ostomije su: ileostoma, kolostoma i urostoma.

Kolostoma

Ako imate kolostomu, to znači da vam je na trbušnu šupljinu, privremeno ili trajno, izvedeno debelo crijevo u obliku otvora. Zove se kolostoma po kombinaciji grčkih riječi za debelo crijevo (kolon) i za otvor (stoma).

Kolostoma predstavlja završetak probavnog sustava kroz koji će izlaziti probavljena hrana. Zbog toga ćete koristiti sustav za stome koji uključuje vrećicu za prikupljanje stolice.

Kolostoma s jednim krajem naziva se još i krajnja kolostoma.

Ako imate tzv. loop stomu, to znači da vam je dio debelog crijeva izveden na trbušnu površinu i rezom podijeljen na dva povezana dijela.

Loop stoma je često privremena kolostoma, ali i za nju je potrebno koristiti sustav za stomu.

Ileostoma

Ako imate standardnu ileostomu, to znači da vam je tanko crijevo izvedeno na trbušnu šupljinu u obliku otvora koji se naziva stoma.

Zove se ileostoma po kraju tankog crijeva ileum (hrv. vito crijevo) i grčke riječi stoma koja znači „otvor“.

Stoma predstavlja završetak vašeg funkcionalnog probavnog sustava kroz koji će izlaziti stolica.

Kako više ne možete kontrolirati pražnjenje stolice kao prije ostomije, potreban vam je sustav za stomu koji uključuje vrećicu za prikupljanje stolice.

Ileostoma s jednim krajem naziva se još i krajnja ileostoma. Ako imate tzv. loop stomu, to znači da vam je dio tankog crijeva izveden na trbušnu površinu i rezom podijeljen na dva povezana dijela/kraja.

Urostoma

Urostoma je kirurški izveden otvor na trbuhu s ciljem izvođenja urina. Za razliku od prethodne dvije stome koje utječu na probavni sustav, urostoma je specifična po tome što je riječ o zahvatu koji utječe na urinarni sustav.

Kako se izvodi urostoma

Postoji nekoliko vrsta izvođenja urostome, a najčešći način je preko segmenta tankoga crijeva. Liječnik izdvaja dio vašeg tankog crijeva, dok ostatak crijeva spaja i ono može dalje normalno funkcionirati.

Na izdvojeni dio – segment tankog crijeva, spajaju se mokraćovodi. Jedan kraj segmenta se zatvara, a drugim se na trbuhu formira urostoma. Ovaj se otvor naziva urostoma po spoju grčkih riječi za urin/mokraću (ouron) i za otvor (stoma). Jednako tako izvodi se i stoma od segmenta debelog crijeva.
Mokrenje s urostomom

Ključna razlika u odnosu na vrijeme prije zahvata je ta da se sada vaša mokraća više ne sakuplja u mokraćnom mjehuru, već kroz mokraćovode i stomu izravno izlazi iz tijela. Kako s urostomom ne možete kontrolirati mokrenje, koristit ćete sustav za stomu koji uključuje vrećicu za prikupljanje urina.

Bilo da imate ileostomu, kolostomu ili urostomu, svakodnevno korištenje sustava za stomu vjerojatno je i najveća promjena nakon ostomije s kojom se susrećete.

Što su točno sustavi za stomu i koje su razlike među njima, možete saznati u našem člancima Vrste stoma i medicinskih pomagala i Uvod u korištenje sustava za stomu.