LENTIS PODRŠKA

MOKRAĆNI MJEHUR

NAJČEŠĆA PITANJA

Ovdje možete pronaći odgovore na često postavljana pitanja o kateterizaciji.

Intermitentna kateterizacija se smatra učinkovitom i sigurnom metodom koja pacijentima nudi neovisnost i značajno poboljšava kvalitetu života. Proteklih godina je intermitentna kateterizacija postala preporučena terapija za pacijente s neurogenim mjehurom koji pate od bolesti poput paraplegije, spine bifide ili multiple skleroze. Intermitentna kateterizacija se implementira samo kada liječnik pažljivo razmotri sve aspekte pacijentova stanja. To se radi tako da se mjehur ispražnjava u redovitim intervalima uz pomoć jednog katetera. Između svakog pražnjenja količina urina koja se zadržava u mjehuru određuje potrebu za intermitentnom kateterizacijom.

Djecu s neurogenim mjehurom mogu kateterizirati roditelji/skrbnici ili profesionalni njegovatelji koji uvijek moraju osigurati primjenu principa aseptične kateterizacije. Roditelji/skrbnici bi trebali razgovarati sa svojim liječnikom ili medicinskim osobljem koje će im objasniti i demonstrirati ispravan proces kateterizacije. Uz dobar trening roditelji/skrbnici će naučiti kateterizirati svoje dijete.

S koliko godina će dijete biti u stanju samostalno provoditi samokateterizaciju će ovisiti o njihovom individualnom razvoju i samopouzdanju.

Kod djece i dojenčadi se obično koriste kateteri dimenzija 2.0 – 2.7mm (Ch06 – Ch08).

Zdrav mjehur je onaj koji se prazni redovito, otprilike 5-6 puta dnevno. Učestalost kateterizacije ovisi o osobi i faktorima poput količine tekućine koju unosite, vremenu, dodatnim propisanim lijekovima i vašem specifičnom razlogu kateterizacije. Trebali biste razmisliti o tome koje se vrijeme za samokateterizaciju najbolje uklapa u vaš životni stil.

To može varirati ovisno o tome koliko ste aktivni i koliko su visoke temperature. Trebali biste pokušati piti otprilike 1,5 litara tekućine dnevno. Pokušajte izbjegavati pića koja sadrže kofein poput kave i čaja.

Zauzmite udoban položaj, pokušajte se opustiti i uzmite si vremena prije nego što opet pokušate. Nekim ljudima pomaže kupka da ih opusti. Ako vidite da ne možete umetnuti kateter sami, kontaktirajte svoj liječnika.
Pokušajte se ne brinuti i pričekajte malo prije nego što opet probate. Kašljanje ponekad pomaže u opuštanju katetera.

Nemojte dopustiti da vam mjehur postane pun. Sljedeći simptomi bi mogli ukazivati na to da vam je mjehur pun:

  • osjetljiv i napuhnut donji dio trbuha
  • glavobolja
  • osjećaj vrućine i znojenje.
Ako urin ne izlazi iz katetera, izvadite taj kateter i pokušajte s novim. Provjerite stavljate li kateter na pravo mjesto. Ako još uvijek ništa ne izlazi, a osjećate da vam je mjehur pun, kontaktirajte svog liječnika.
Jedna od najčešćih komplikacija uslijed intermitentne kateterizacije su infekcije urinarnog trakta. Također može doći do pojave krvi u urinu, krvarenja iz uretre ili poteškoća s umetanjem katetera. Ako primijenite ijedan od ovih simptoma, obavezno kontaktirajte svojeg liječnika.
  • pečenje
  • visoka temperatura
  • simptomi vrućice
  • zamućen urin neugodna mirisa

Ako primijetite jedan od navedenih simptoma, kontaktirajte svojeg liječnika i povećajte unos tekućine.

DODATNE INFORMACIJE

Ako ste pacijent, medicinska sestra ili zdravstveni stručnjak i imate pitanje u vezi Lentismed proizvoda ili njihove uporabe, slobodno nas kontaktirajte.