KVALITETAN ŽIVOT S INTERMITENTNOM KATETERIZACIJOM

Prilagodbom automobila postajete slobodniji u radu i sudjelovanju u društvenim aktivnostima.

CENTAR ZNANJA

MOKRAĆNI MJEHUR

Vožnja i prilagodba automobila nakon ozljede kralježničke moždine

Automobil često predstavlja praktičnu potrebu i omogućuje veću razinu samostalnosti i mobilnosti, što ima posebnu težinu za osobe s invaliditetom. Sposobnost samostalnog upravljanja automobilom čini vas slobodnijima u odabiru posla i u radu, a također su vam dostupnije brojne aktivnosti i možete potpunije sudjelovati u obiteljskom i društvenom životu.

Zdravstveni uvjeti za vožnju nakon ozljede kralježnične moždine

Hoćete li i nakon ozljede moći voziti automobil ovisi prije svega o razini vaše ozljede, o tome je li ozljeda potpuna ili nepotpuna te uspješnosti rehabilitacijskog procesa. U svakom slučaju, da biste upravljali automobilom morate imati i/ili kroz rehabilitaciju steći barem određenu razinu kontrole nad svojim rukama.

Osim drugih zdravstvenih uvjeta koje moraju zadovoljiti svi vozači, također morate moći kontrolirati mišićne spazme koji su česta posljedica ozljede kralježnične moždine (OKM). U procjeni sposobnosti za vožnju u obzir se uzima svaki individualni slučaj zasebno, a osobe čija je ozljeda u lumbalnom ili sakralnom dijelu kralježnice u pravilu će imati sposobnost vožnje automobila.

Čak i ako imate ozljedu više razine, upravljanje osobnim automobilom može biti mogućnost.

Prema jednom istraživanju provedenom 2001. čak je 84% tetraplegičara imalo sposobnost vožnje automobila. Ipak, ovdje treba istaknuti da tek sa svojim terapeutom, a prema potrebi i drugim zdravstvenim stručnjacima, možete definitivno utvrditi je li vožnja moguća u vašem konkretnom slučaju sa zdravstvene i funkcionalne strane.

Kada je pravi trenutak za započeti s vožnjom?

Prije svega uzmite dovoljno vremena za oporavak nakon ozljede – što uspješniji oporavak mora biti vaš primaran fokus. Kasnije ćete sa svojim terapeutom utvrditi koji je povoljan trenutak da se okrenete vožnji, a to može biti i nakon više mjeseci od ozljede. Uostalom, tek ćete kroz rehabilitaciju moći utvrditi koje su promjene u automobilu dugoročno potrebne kako bi odgovarao vašim potrebama.

Savjeti iz prve ruke prije prilagodbe i kupnje automobila

Povežite se s lokalnim udrugama i njihovim članovima koji imaju sličnu ili istu razinu ozljede kao i vi. Ako već imaju iskustvo kupnje ili prilagodbe automobila, mogu vam dati vrijedne i korisne savjete iz prve ruke i upozoriti vas na što sve morate pripaziti.

Razine prilagodbe automobila

Tehničke promjene za upravljanje osobnim automobilom nakon OKM-a možemo podijeliti na sljedeće razine:

  • ulazak u automobil
  • sjedenje u automobilu
  • upravljanje automobilom.

Gdje su tehničke promjene u automobilu potrebne i u kojoj mjeri, to će ovisiti o vašim specifičnim potrebama. O tome koje su promjene potrebne također će ovisiti i cijena cijelog postupka prilagodbe automobila.

S obzirom na to da cijena može biti iznimno visoka, provjerite svoje osiguranje te postoji li kakvo subvencioniranje za prilagodbu automobila od strane relevantnih institucija u zemlji u kojoj živite.

Prije nego krenete u ikakvu prilagodbu automobila, obavezno morate utvrditi koje su točno promjene nužne s obzirom na vaše potrebe. Uz to je ključno da pronađete i pouzdanu tvrtku koja će stručno provesti prilagodbu vašega automobila.

Uređaji koji se koriste u prilagodbi automobila za vozače s OKM-om spadaju u kategoriju tzv. pomoćnih tehnologija. Ove se tehnologije ne odnose samo na prilagodbu automobila, a njihova svrha u suštini je da vam olakšaju poteškoće vezane uz invaliditet.

Koje su najčešće promjene potrebne?

Kočnice, ubrzanje i volan

Tehnička prilagodba utječe najčešće na one elemente upravljanja automobilom za koji su potrebne noge što je razumljivo s obzirom na to da se automobil prilagođuje osobi koja je u određenoj mjeri paralizirana. Često se tako prilagođavaju kočnica i papučica za ubrzanje (gas), a katkad se prilagođuje i volan.

Primjerice, ako ste paraplegičar s dobrom kontrolom ruku, onda je automobil s automatskim mijenjanjem brzina dobro rješenje za vas. U tom se slučaju mehanizam kočenja i ubrzanja može prilagoditi ručnoj kontroli. Za ručnu kontrolu postoji više opcija, primjerice, može biti postavljena na volan i možete ju prilagoditi specifično svojoj potrebi.

Ručna kontrola kočenja i ubrzanja možete se postaviti tako da njome upravljate lijevom ili desnom rukom.

Ako možete dobro koristiti desnu nogu, tada automobil s automatskim mjenjačem može za vas biti dovoljno rješenje. Međutim, ako kontrolirate samo lijevu nogu, bit će potrebna prilagodba i ugradba papučice za ubrzanje na lijevu stranu.

Na volan se također može ugraditi dodatak koji će vam olakšati upravljanje jednom rukom. Osim toga, ako imate vrlo ograničenu funkciju ruku, postoji također mogućnost ugradnje elektroničkih uređaja koji olakšavaju upravljanje volanom.

Ulazak i sjedenje u automobilu

Za osobu s OKM-om katkada prepreka vožnji može biti već i sam ulazak u automobil. U tom se slučaju samostalan ulazak može osigurati na dva načina: prilagodbom vozila, obično većeg poput kombija, tako da ima ulaznu rampu ili dizalicu za kolica.

Međutim, važno je da se vozilo može prilagoditi tako da ga možete voziti dok sjedite u kolicima. Za to će biti potrebno ukloniti vozačko sjedište i ugraditi ručni ili elektronski sustav koji će zaključati i držati kolica na mjestu prilikom vožnje.

Ako se pak možete samostalno prebaciti s kolica na vozačko mjesto, morate još pripaziti na to da odaberete automobil koji vam omogućuje da u njega možete unijeti i pospremite svoja kolica.

Sažetak

Ako ste nakon rehabilitacije odlučili voziti prilagođeni automobil imajte na umu sljedeće:

  • Razina vaše ozljede – u velikoj mjeri uvjetuje prilagodbu automobila
  • Vaše specifične potrebe – proizlaze ponajviše iz vaše ozljede
  • Konkretne tehničke promjene – utvrđujete ih na osnovu svojih potreba i procjene stručnjaka
  • Tip automobila – potražite opciju koja najviše odgovara zahtjevima za tehničku prilagodbu
  • Financijski uvjeti – prije početka ulaganja utvrdite ukupnu cijenu prilagodbe automobila s obzirom na svoje financijske mogućnosti.