KVALITETAN ŽIVOT S INTERMITENTNOM KATETERIZACIJOM

Tijelo ne može u cijelosti regulirati svoju temperaturu. Zato je važno predvidjeti situacije u kojima može doći do potencijalnih poteškoća.

CENTAR ZNANJA

MOKRAĆNI MJEHUR

Termoregulacija nakon ozljede kralježnične moždine

Poteškoća s regulacijom tjelesne topline jedna je od mogućih posljedica ozljede kralježnične moždine koja posebice dolazi do izražaja za vrijeme visokih ljetnih temperatura. Zbog toga je važno da znate kako predvidjeti i izbjeći poteškoće vezane uz ekstremne temperature.

HOW DOES THE BODY REGULATE HEAT?

Kako tijelo regulira toplinu?

Centar u našem mozgu zadužen za termoregulaciju (održavanje tjelesne temperature) reagira prema živčanim informacijama koje mu šalje tijelo. Zatim, ovisno o potrebi, pokreće odvođenje viška topline ili pak pokreće zagrijavanje.

Na primjer, nađete li se u hladnom ambijentu, vaše će se tijelo krenuti zagrijavati drhtanjem mišića. S druge strane, ako ste u toplom ambijentu, hladit će se znojenjem kože. I jedno i drugo kontrolira naš mozak u svrhu regulacije i održavanja stalne temperature tijela.

Važno je napomenuti da je ovaj termoregulacijski „mehanizam“ ključan za naše adekvatno funkcioniranje.

U slučaju ozljede kralježnične moždine u razini ili iznad šestog torakalnog kralješka, komunikacija mozga s dijelom tijela ispod razine ozljede može biti otežana ili onemogućena, što će nepovoljno utjecati na regulaciju temperature vašeg tijela.

Zbog toga se vaše tijelo, ovisno o tome nalazite li se u hladnom ili toplom ambijentu, može previše hladiti ili previše zagrijavati. Drugim riječima, tijelo ne može održavati stalnu temperaturu.

To može izazvati sniženu (hladan ambijent) ili povišenu (topao ambijent) tjelesnu temperaturu.

Kad su u pitanju velike vrućine također je moguće da će doći i do isušivanja vaše kože jer ispod razine ozljede vjerojatno neće biti znojenja koje bi ju inače ovlažilo. Kako suha koža lako puca, moguće su i ozljede.

Za osobe koje nemaju kontrolu tjelesne temperature na dijelu tijela zbog toga je vrlo važno izbjegavati temperaturne ekstreme, bilo da je riječ niskim ili visokim temperaturama. Posebno se ljeti trebaju čuvati tetraplegičari i paraplegičari (s ozljedom iznad spomenutog Th6) koji mogu doživjeti i toplinski udar.

Izbjegavanje povišene temperature i pregrijavanja

Srećom, možete se ipak pripremiti unaprijed kako biste izbjegli teže posljedice povišene tjelesne temperature i/ili pregrijavanja:

  • Prije svega izbjegavajte duže i izravno izlaganje jakom suncu;
  • Ljeti pijte više tekućine poput vode i sokova, ali izbjegavajte konzumaciju alkoholnih pića koja izazivaju gubitak tjelesne tekućine;
  • Koristite kreme za zaštitu od sunca,
  • Ljeti nosite laganu i svijetlu odjeću te kapu ili šešir kako biste zaštitili glavu i lice.

Do povišene temperature može doći i ako se kupate u suviše toploj vodi, nosite toplu odjeću ili ste se prekrili s previše pokrivača.

U slučaju da vam je temperatura povišena, trebate:

  • piti puno tekućine
  • skinuti toplu odjeću
  • po potrebi koristiti hladne obloge
  • premjestiti se u klimatiziranu ili neku drugu hladnu prostoriju.

Svakako pratite svoju temperaturu mjerenjem. Ako ju i dalje ne može spustiti na normalnu razinu, kontaktirajte liječnika.

Posebno se čuvajte opeklina koje može izazvati jako ljetno sunce.

Prisutan je povećan rizik za dijelove tijela ispod razine ozljede gdje nije sačuvan osjet. Opekline izazvane suncem opasne su i zbog toga što mogu izazvati autonomnu disrefleksiju. Ovo je vrlo ozbiljan medicinski sindrom koji mogu uzrokovati štetni podražaji ispod razine ozljede, a dovodi do nekontroliranog rasta krvnoga tlaka.

Na kraju je možda i najbolje što možete učiniti osvijestiti si činjenicu da tijelo ne može u cijelosti regulirati temperaturu. U tom slučaju možete predvidjeti situacije u kojima može doći do potencijalnih poteškoća.

Kada ih jednom možete predvidjeti, bit će vam ih sigurno lakše izbjeći te više uživati u ljetu i odmoru.