KVALITETAN ŽIVOT S INTERMITENTNOM KATETERIZACIJOM

Prilagodbom prostora možete postići najveću razinu samostalnosti u svom domu.

CENTAR ZNANJA

MOKRAĆNI MJEHUR

Prilagodba prostora nakon ozljede kralježnične moždine

Nakon ozljede kralježnične moždine vjerojatno ćete trebati prilagoditi svoj životni prostor novonastalim uvjetima. Prilagodba prostora je važna kako biste mogli obavljati svoje dnevne aktivnosti i kako bi vam se osigurala najviša moguća razina samostalnosti.

PRAKTIČNI SAVJETI ZA ADAPTACIJU PROSTORA

Prvi korak – savjetovanje

Najbolje je da planiranje prilagodbe prostora započnete kroz savjetovanje s vašim terapeutom, a možete potražiti savjete i preko udruga u vašoj blizini. Svojim iskustvom u prilagodbi prostora može vam pomoći i tzv. „peer konzultant“ koji ima sličnu ozljedu kao i vi.

Ako su potrebni značajniji zahvati u prilagodbi prostora, trebate se savjetovati i s građevinskim stručnjacima. U slučaju da ne posjedujete prostor u kojem živite, također ćete morati razgovarati s vlasnikom nekretnine i tražiti njegovo odobrenje za eventualne promjene.

Što trebate uzeti u obzir kad planirate prilagodbu prostora?

Razina i vrsta ozljede – različite ozljede zahtijevaju različit pristup prilagodbi prostora. Primjerice, osoba s paraparezom u manjoj će mjeri prilagođavati prostor od osobe s paraplegijom.

Vaš životni prostor – potreba za prilagodbom razlikuje se od prostora do prostora. Potrebne promjene će ovisiti o tome živite li u kući s unutarnjim stubištem ili u stanu bez stuba.

Individualne značajke – prostor se uvijek prilagođava individualnim potrebama. Zbog toga trebate uzeti u obzir vašu dob, zanimanje, interese i živite li sami ili s drugima.

Najčešće promjene u prostoru

Najvjerojatnije promjene koje vas očekuju su adaptacija prolaza između prostorija i prilagodba specifičnih prostorija poput kupaonice.

Najvažnija je adaptacija prolaza između prostorija koje koristite svakodnevno. Ako ih koristite, trebate uzeti mjere kolica i svih važnih vrata/prolaza u prostoru kako biste kroz prilagodbu osigurali da se kroz njih možete nesmetano kretati.

Ako je to moguće, važno je da se vrata otvaraju prema van, od prostorije, a ne prema unutra, kako biste izbjegli opasnost da ih blokirate u slučaju pada s kolica.

Kupaonica je posebno važna i možda financijski najzahtjevnija prostorija za prilagodbu.

Adaptacije koje u kupaonici vjerojatno morate napraviti su: postavljanje rukohvata, ugradnja umivaonika s postoljem ili visećeg umivaonika kako biste imali lakši pristupa kolicima, ugradnja slavine s ručkom kojom ćete lakše manipulirati i ugradnja tzv. „roll in“ tuša koji nema barijeru prema kupaonici, nego je odvojen blagim nagibom.

Uz sve potrebne preinake, iznimno je važno da u kupaonici osigurate dovoljan manevarski prostor za vaša kolica.

U slučaju da imate stubište ili pragove koji vam predstavljaju prepreke, možda ćete morati postaviti rampe za prolazak kolica i razmisliti o ugradnji dizala. Neke od manjih adaptacija koje vam mogu koristiti su promjena pozicije i visine prekidača, utičnica, kvaka, radnih površina i ormarića (posebice kuhinjskih) kako biste ih i dalje mogli nesmetano koristiti.

Ako imate vanjski prostor i koristite kolica, važno je da osigurate čvrstu podlogu po kojoj se možete kretati kolicima kroz dvorište. Podloga mora biti dovoljno čvrsta (primjerice, beton) da kolica ne propadaju i dovoljno široka da kotači ne skliznu preko ruba. Za kretanje kroz vanjski prostor od pomoći vam isto tako mogu biti i spomenute rampe.

Dodatni praktični savjeti za prilagodbu prostora

  • Postavite svjetiljke/lampe na daljinsko upravljanje;
  • Automatizirajte rolete;
  • Ugradite klizna vrata za lakše otvaranje/zatvaranje;
  • Postavite protuklizne podloge u vanjskom i unutarnjem prostoru;
  • Uklonite tepihe koji otežavaju prolazak kolica;
  • Uklonite dijelove pokućstva koji vam ometaju prolazak.

Prilagodba prostora – što je za vas važno?

Prilagodba prostora može se sažeti u tri glavna principa: pristupačnost, praktičnost i sigurnost. Sve ono što je neophodno u prostoru treba učiniti pristupačnim kako biste mogli živjeti što samostalnije. Također je važno da uzmete u obzir praktičnost prostora kako biste ga što bolje iskoristili, ali pritom imajte na umu svoju sigurnost.