odabir pravog katetera

U usporedbi s kateterima s drugim metodama lubrikacije, inovativni kateteri s hidrofilnim slojem izazivaju najmanje komplikacija povezanih s intermitentnom kateterizacijom.

CENTAR ZNANJA

MOKRAĆNI MJEHUR

Kateteri s hidrofilnim premazom

SPRJEČAVANJE KOMPLIKACIJA HIDROFILNIM PREMAZOM

Hidrofilni premaz je sloj polivinilprolidona (PVP) koji se nalazi na površini cijevi nekih katetera i postaje veoma sklizak u dodiru s vodom. Apsorbira deset puta veću težinu vode i stvara sklizak sloj sličan sluznici uretre.

Sterilna voda je potrebna za aktiviranje hidrofilnog premaza. Kateter se prije umetanja u uretru drži u vodi 30 sekundi. Upija vodu i postaje vrlo sklizak. Trenje katetera cijevi je time uvelike smanjeno.

Istraživanja su pokazala:

  • U usporedbi s drugim metodama lubrikacije, hidrofilni premaz drastično produljuje pojavu prve simptomatske infekcije mokraćnog sustava i smanjuje njihovu incidenciju;
  • Hidrofilni sloj smanjuje incidenciju epizoda krvarenja uretre i mikrohematurije;
  • Hidrofilni kateteri ne zahtijevaju ručnu lubrikaciju, tako da su sterilniji, zbog čega je manje vjerojatno da će uzrokovati infekciju.(Većina ih je unaprijed pakirana u sterilnu vodu ili vrećicu sterilne vode jer u suprotnom još uvijek postoji opasnost od kontaminacije izlijevanjem vode i onečišćenom vodom.)

Razlikuju li se hidrofilni slojevi?

Što je duže vrijeme odvodnje i što je duže kateter umetnut u uretru, to će u kateterima sa stabilnijim hidrofilnim slojem biti manje trenja.

Sluznica uretre djeluje kao polupropusna membrana, koja također apsorbira vodu iz hidrofilnog sloja. To znači da će sluznica uretre izvlačiti vodu iz hidrofilnog sloja. Što je duže kateter umetnut u uretru, smanjuje se razina skliskosti sloja.

Ne ostavljajte kateter s hidrofilnim slojem u uretri dulje od 10 minuta kako se ne bi počeo lijepiti za zid uretre. Hidrofilni sloj se ponovno aktivira namakanjem u vodi. Međutim, ne preporučuje se višekratno umakanje u vodu jer je kateter namijenjen jednokratnoj upotrebi, u suprotnom postoji visok rizik od infekcije mokraćnog sustava.

Kvaliteta hidrofilnih slojeva razlikuje se od proizvođača do proizvođača. Vrijeme sušenja hidrofilnog sloja je važno jer određuje koliko dugo se kateter može ostaviti u uretri prije nego što se osuši i zalijepi za zid uretre.

Zašto je podmazivanje katetera hidrofilnim slojem bolje od gela?

Hidrofilni sloj je tvornički integriran na površinu kateterske cijevi i ne skida površinu tijekom kateterizacije. Čak i ako ga pokušate ukloniti rukom, nećete uspjeti.

Suprotno se događa s kateterima na koje se nanosi gel jer dodavanjem trenja na površinu cijevi, na primjer prilikom umetanja katetera u uretru, gel se briše s površine, a kateterska cijev ostaje suha. To je osobito važno kod muškaraca koji imaju dugu uretru, jer gel kateter u ovom slučaju ulazi u mjehur neadekvatno podmazan i uzrokuje oštećenje uretre.

Zaključak

U usporedbi s kateterima s drugim metodama lubrikacije, inovativni kateteri s hidrofilnim slojem na površini su se pokazali kao optimalno rješenje za one koji žele maksimalno smanjiti mogućnost komplikacija povezanih s intermitentnom kateterizacijom.