SVAKODNEVNI ŽIVOT SA STOMOM

Budući da se stoma ne može kontrolirati na uobičajen način, dobro je uspostaviti rutinu vezanu uz probavu.

CENTAR ZNANJA

STOMA

Svakodnevni život sa stomom

Bitni elementi života su osobna higijena, društveni i profesionalni odnosi, naša intima i aktivnosti u kojima uživamo. Neizostavan dio svakodnevice je i naša probava, koju sa stomom nije moguće kontrolirati na uobičajen način.

Razumljivo je stoga ako se pitate hoće li i u kojoj mjeri stoma utjecati na navedene aspekte vašega života. Ovdje smo zato odgovorili na važna pitanja vezana uz stomu i svakodnevicu.

Gdje isprazniti ili zamijeniti vrećicu za stomu

Budući da ćete vjerojatno koristiti sustav za stomu kao sastavni i završni dio vašeg probavnog procesa, za početak je važno da uspostavite rutinu vezanu uz probavu, odnosno, da utvrdite gdje i kada trebate prazniti svoju vrećicu za stomu.

Kako je riječ o probavi, svakako je uputno prazniti vrećicu za stomu u toaletu i to u wc školjku.

Mnogim je ljudima to najjednostavnije činiti upravo dok sjede na školjci, ali možete i stajati pored nje. Vrećicu s ispustom/izvodom ćete vjerojatno prazniti više puta dnevno. Kako biste izbjegli moguće nezgode, preporučljivo je da to činite kada je 1/3 do 1/2 puna.

Kada isprazniti ili zamijeniti vrećicu za stomu

Osim pražnjenja vrećice, morat ćete ju i zamjenjivati novom. Koliko će to biti često, ovisi o tipu vaše stome i vrsti sustava koji koristite.

Ovisno o specifičnom slučaju, to može značiti promjenu vrećice jednom dnevno, ali i tek jednom svakih nekoliko dana. Najbolji „ritam“ promjene vrećice za sebe utvrdit ćete kroz savjetovanje s enterostomalnim terapeutom i kroz vlastito iskustvo.

U svakom slučaju, najbolje je da mijenjate sustav za stomu i/ili vrećicu onda kada vaša stoma nije aktivna, odnosno kada ne proizvodi mnogo stolice ili urina. Promjena prije obroka je posebno važna ako imate ileostomu jer će u tom slučaju probavljena hrana vrlo brzo doći do vrećice.

Jedna promjena vezana uz probavu ipak je značajna nakon ostomije i zbog toga ju je korisno još jednom istaknuti, iako se doima očiglednom – kao završni dio probavnog procesa sada su potrebni stoma sustavi i pomagala. Zbog toga se morate pobrinuti da uvijek pri ruci imate sva potrebna stoma pomagala i to u dovoljnoj količini.