KVALITETAN ŽIVOT S INTERMITENTNOM KATETERIZACIJOM

Ključno je otvoreno komunicirati sa svojim partnerom ili partnericom i postupno zajedno otkrivati ono što vam oboma odgovara.

CENTAR ZNANJA

MOKRAĆNI MJEHUR

INTIMNI ŽIVOT / ODRŽAVANJE ZADOVOLJNOG SEKSUALNOG ŽIVOTA

Intimni život zaokuplja svakoga u većoj ili manjoj mjeri i može znatno utjecati na općenito zadovoljstvo životom. U slučaju ozljede kralježnične moždine, mijenja se i dinamika vaše intime. S tom promjenom razumljivo dolaze mnoga pitanja na koja smo pripremili odgovore. Želja nam je olakšati vam razumijevanje tih promjena i ohrabriti vas na „oživljavanje“ intimnog života nakon ozljede.

Hoću li moći ponovno imati seksualni život?

Moguće je da će se ovaj element intime razlikovati u odnosu na razdoblje prije ozljede. Važno je da sa svojim partnerom/partnericom otvoreno komunicirate o toj temi i postupno zajedno otkrivate ono što vam oboma odgovara.

Uz usmjeravanje na eksperimentiranje u zoni ugode i intimnosti, zadovoljstvo ne bi trebalo izostati. Također je dobro da sa svojim liječnikom razmotrite mogućnosti unaprjeđenja intimnog života i da otvoreno primite korisne savjete.

Na koji način mogu uživati u seksualnom odnosu ako nemam osjet u genitalnom području?

Mnoge osobe sa spinalnom ozljedom nauče kako uživati ili zadovoljiti svog partnera/partnericu uz otkrivanje užitka kroz pružanje užitka drugome.

Psihološki promatrano, ono što osjećate i mislite uvelike utječe i na stupanj vaše seksualne želje – isto kao i prije ozljede.

Usmjerite fokus na osjet ugode i stimulirajte svoje tijelo na način koji vam pričinja ugodu, a to ćete otkriti s vremenom. Važno je da u intimnim trenutcima ne mislite o ozljedi i seksualnosti kakva je bila prije – za vas je ispravno ono što funkcionira sada.

Osjećaj užitka u intimnom životu ne mora isključivo biti usmjeren na genitalna područja. Uživati možete u raznim varijantama seksualnog života kada otkrijete što najbolje funkcionira u vašem slučaju.

Hoću li moći postići orgazam?

Općenito možemo reći da što je viša razina ozljede (T12 ili viša) viša je i vjerojatnost da vaša sposobnost za refleksnom uzbuđenošću kroz fizički dodir neće biti promijenjena.

Oko polovice ozlijeđenih sposobno je doživjeti i orgazam, na što u znatnoj mjeri utječe samopercepcija.

Niža razina ozljede (T5 i niže) u većini slučajeva znači da vaša sposobnost za uzbuđivanjem psihogenim stimulatorima neće biti promijenjena, a često je moguća pojava i razvijanja i otkrivanja novih erogenih područja.

U istraživanju koje je provela Marca L. Sipski (1995.) otkriveno je da velik postotak žena sa spinalnom ozljedom postiže orgazam bez obzira na stupanj neurološkog stupnja ozljede. Jednako tako pokazalo je da su orgazme doživljavale žene s većim seksualnim potencijalom i većim znanjem o vlastitom tijelu i seksualnosti.

Slična otkrića su povezana i s muškarcima, što potvrđuje činjenicu i iskustvo mnogih osoba s ozljedom da je važno poznavati svoje tijelo, eksperimentirati u pronalaženju načina za dostizanje zadovoljstva i ugode u intimnom činu.

Koja su medicinska pomagala na raspolaganju muškarcima i ženama nakon OKM-a?

Za muškarce je prva opcija uzimanje farmaceutskih medikamenata koji pomažu boljem protoku krvi prema penisu u cilju postizanja erektilne funkcije.

Druge opcije koje su na raspolaganju za postizanje erekcije su: injekcije u mišić penisa, vakuumske pumpe koje dovlače krv u penis i vibratori koji stimuliraju prostatu kako bi se uspostavila erekcija.

Svakako je najbolje da se prije odabira pojedinačnog lijeka ili pomagala posavjetujete s liječnikom.

Do danas nisu patentirani lijekovi koji bi bili preporučljivi ženama sa spinalnom ozljedom. S obzirom na to da neke žene mogu doživljavati orgazme, dok druge imaju osjete u genitalnom području, mogu se koristiti slične tehnike stimulacije kao i prije ozljede poput ručne stimulacije ili vibratora.

Koje pozicije mogu isprobati?

Univerzalni odgovor je da se mogu koristiti one pozicije u kojima se vi i vaš partner/partnerica osjećate ugodno i sigurno. U ovom kontekstu eksperimentiranje je nužno kako biste pronašli pozicije koje vam odgovaraju.

Pri tom se ne trebate bojati mogućih pogrešaka ili neuspjeha u postizanju zadovoljstva pojedinom pozicijom jer to su prirodni koraci u učenju i otkrivanju onog što za vas funkcionira u novoj situaciji.

Od praktičnih savjeta, mnoge osobe nalaze zadovoljstvo u ležećem položaju koji zahtijeva manje snage potrebne za održavanje ravnoteže i omogućuje slobodnije pokretanje. Ako imate spazme, možete ih iskoristiti kao pomoć za pokretanje, a ako su jaki, trebate pronaći poziciju u kojoj neće predstavljati smetnju seksualnom ritmu.

Što ako je moj partner/ica zabrinuta da me ne povrijedi?

Nekad su partneri zabrinuti da vas ne bi nehotično povrijedili prilikom seksualne aktivnosti. Razuvjerite ih od strahova i objasnite da se osjećate u redu, a ako vam nešto ne bude ugodno, također im recite. Tako dodatno gradite povjerenje u vašoj vezi i unosite dašak slobode da bi napravili više mjesta za spontanost.

Što ako mi se dogodi nezgoda s pražnjenjem mjehura ili crijeva?

Regularna obavljena probavna rutina i rutina pražnjenja mjehura mogu minimizirati vjerojatnost ovih nezgoda za vrijeme intimnog čina. Također je korisno da pazite kakva pića pijete prije intimnog odnosa – posebice kad su u pitanju kava, čaj i alkohol. Prije intimnog odnosa, preporučljivo je i izbjegavati obilne obroke.

Prije nego što saznate kako vaše tijelo reagira na podražaje, podijelite s partnerom/partnericom svoje brige i strahove. Razumijevanje će vam omogućiti da se osjećate bolje, samopouzdanije i opuštenije.

Ako sigurno postoji probavna ili urinarna inkontinencija, posavjetujte se sa svojim liječnikom da vam pomogne utvrditi vaš režim kao biste mogli što bolje planirati svoje seksualne aktivnosti i time reducirati rizik od nezgoda.

Hoću li moći postati roditelj?

Za žene nakon ozljede je normalno da dožive kraću pauzu u svom menstrualnom ciklusu – do otprilike 6 mjeseci. Nakon uspostave regularnog ciklusa, mogućnost postanka majkom nije ugrožena.

Ako se tijekom 6 mjeseci ne uspostavi normalni ciklus, uputno je savjetovati se sa svojim liječnikom koji će vam objasniti i predložiti mogućnosti terapije.

Kod muškaraca dva glavna faktora utječu na plodnost. Prvi je nemogućnost ejakulacije kao posljedica spinalne ozljede. Drugi je pokretljivost spermija koji su u pravilu sporiji.

Međutim, kao i kod žena, postoje dostupne opcije koje mogu pomoći muškarcima da ipak postanu očevima o kojima se možete savjetovati sa stručnjakom za plodnost.

Kako spinalna ozljeda utječe na seksualnu funkciju?

Nakon ozljede mišići i osjet ispod razine ozljede mogu biti pogođeni. S obzirom na to da se živci koji kontroliraju seksualnu funkciju nalaze na dnu kralježnične moždine seksualna funkcija obično je pod utjecajem ozljede.

U kojoj mjeri će ozljeda utjecati na seksualnu funkciju, ovisio o razini ozljede i o tome je li potpuna ili nepotpuna.

Ako je riječ o nepotpunoj spinalnoj ozljedi, ne postoji direktna uzročna ista veza između ozljede i pogođene seksualne funkcije koja vrijedi za sve osobe. Ključno je pronaći ono što funkcionira za vas.