ODRŽAVANJE KOŽE I STOME ZDRAVOM

Pravilna i redovita njega nužna je radi izbjegavanja oštećenja kože i infekcija.

CENTAR ZNANJA

STOMA

Higijena i njega peristomalne kože i stome

Nakon ostomije trebate uspostaviti rutinu njege za vašu stomu i peristomalnu kožu. Iako se susrećete s nekim novim postupcima koji vam tek trebaju postati svakodnevica, ipak vas ne očekuju značajnije i zahtjevnije promjene u vašim higijenskim navikama. Kako biste si olakšali usvajanje nove rutine, dobro je da se upoznate s nekoliko ključnih elemenata higijene i njege peristomalne kože i stome.

UZROCI I LIJEČENJE

Ako sadržaj vrećice za stomu dođe u kontakt s vašom kožom, može ju oštetiti. Kako biste izbjegli oštećenje kože i umanjili rizik mogućih infekcija, potrebno je da brinete za stomu i održavate peristomalnu kožu (dio kože ispod vašeg sustava za stomu) čistom i suhom.

Ukratko rečeno, higijena stome i njega peristomalne kože čuvaju vaše zdravlje i pozitivno utječu na kvalitetu vašega života. Osim toga, zdrava peristomalna koža potrebna je iz praktičnog razloga – podložna pločica će dobro prianjati uz zdravu kožu.

Kada isprazniti/zamijeniti vrećicu za stomu?

Zatvorene vrećice mijenjate novima kada su otprilike 1/3 do 1/2 pune. Vrećice s ispustom praznite kada su 1/3 do 1/2 pune i zatim ih nastavljate koristiti, a obično ih mijenjate novom nakon 2-3 dana korištenja. Pravovremena promjena i pražnjenje vrećice važni su kako biste izbjegli nezgode sa sustavom za stomu. Više o tome možete saznati u članku Vrste stoma i medicinskih pomagala.

Kada odvojiti vrijeme za njegu stome i peristomalne kože?

Vaša će briga za stomu i peristomalnu kožu biti u pravilu vezana uz promjenu vrećice ili sustava za stomu. Koliko često ćete ih mijenjati, ovisi o više čimbenika poput tipa stome, sustava i količine sadržaja koji stoma proizvodi.

Konkretnu učestalost promjene sustava za stomu najbolje ćete utvrditi kroz savjetovanje s vašim liječnikom i enterostomalnim terapeutom, ali i kroz vlastito iskustvo.

Preporučljivo je da mijenjate vrećicu za stomu ili sustav ujutro i prije obroka, kada vaša stoma ne proizvodi mnogo stolice ili urina. Kod ileostome je posebno važna promjena prije obroka jer će probavljeni sadržaj vrlo brzo dospjeti do vaše stome.

Kako se brinuti o stomi i peristomalnoj koži?

  • Operite ruke – čiste ruke temelj su dobre osobne higijene i stoga je važno da ih operete prije, ali i nakon brige za vašu stomu i peristomalnu kožu. Prema potrebi možete koristiti i sredstva poput spreja za lakše uklanjanje ljepila.
  • Polako uklanjajte podložnu pločicu – kada uklanjate pločicu, ne koristite nagle pokrete, već to činite polako i nježno kako biste izbjegli oštećenje kože.
  • Koristite toplu vodu – nakon što uklonite sustav, toplom vodom operite stomu i peristomalnu kožu te ručnikom nježno uklonite ostatke paste, ako ju koristite. Ako i niste uklonili pločicu (dvodijelni sustav), svejedno možete koristiti vodu za čišćenje kože jer neće utjecati na ljepilo pločice.
  • Tretirajte stomu nježno – u stomi nema živčanih završetaka i nećete osjetiti kada ju dodirujete. Međutim stoma je delikatna i zbog toga s njom trebate nježno postupati.
  • Izbjegavajte dodir fekalija i urina s kožom – fekalije mogu nadražiti vašu kožu. Probavljeni sadržaj ileostome može posebno jako nadražiti i oštetiti kožu.
  • Dobro isperite kožu i stomu – važno je da ne ostanu tragovi sapuna ili nekog drugog sredstva koje ste koristili za pranje jer to može utjecati na prianjanje pločice.
  • Temeljito osušite kožu – možete koristiti običan čisti ručnik, a važno je da koža bude sasvim suha prije stavljanja novog sustava kako bi pločica što bolje prianjala za kožu.
  • Uklonite dlake – ako imate dlake u peristomalnom području, važno je da ih redovito depilirate radi boljeg prianjanja pločice.

Što trebate izbjegavati pri njezi stome?

Prilikom pranja kože izbjegavajte agresivne sapune i sredstva koja sadrže alkohol jer mogu iritirati kožu. Također izbjegavajte proizvode koji sadrže ulja jer će otežati prianjanje pločice uz vašu kožu.

Kako treba izgledati peristomalna koža?

Peristomalna koža treba izgledati kao i ostatak vaše kože na abdomenu. Pregledavajte ju svakodnevno, a ako uočite neke promjene poput crvenila ili osipa, savjetujte se s liječnikom.

Što učiniti ako stoma krvari prilikom njege za peristomalnu kožu?

Budući da sadrži mnoge krvne žilice, nije neobična pojava manjeg krvarenja stome prilikom brige za nju. Međutim, ako je krvarenje obilno, ne staje ili pak dolazi iz unutrašnjosti stome, morate odmah kontaktirati liječnika.

Kako se tuširati i kupati sa stomom?

Osim ako su vam liječnik ili sestra drugačije savjetovali, možete se kupati ili tuširati svakodnevno na uobičajen način sa sustavom za stomu ili bez njega. Voda neće naštetiti vašoj stomi ni vašem sustavu za stomu, a adhezivno sredstvo pločice je vodootporno. Kada se kupate ili tuširate bez sustava također možete, ako želite, koristiti i zatvarač za stomu.

Ako imate ileostomu, možete se tuširati bez stoma vrećice, ali preporučljivo je da ju imate kada se kupate.

Svakako pazite da voda nije suviše topla ili vruća kako se ne biste ozlijedili. Na kraju je važno da temeljito isperete sredstva koja ste koristili i ručnikom dobro osušite kožu, stomu i sustav za stomu.

Više o dodatnom priboru za njegu kože možete naći pod rubrikom Dodatna pomagala i pribor.