ODRŽAVANJE KOŽE I STOME ZDRAVOM

Blokada je stanje u kojem čestice hrane ne mogu izaći iz vaše stome.

CENTAR ZNANJA

STOMA

Blokada stome

Katkada može doći do tzv. „blokade stome“ u razdoblju nakon zahvata. Blokada znači da čestice hrane ne mogu izaći iz vaše stome, a može biti uzrokovana hranom bogatom vlaknima, nedovoljno prožvakanim zalogajima ili ožiljkastim tkivom unutar crijeva. Međutim, nedovoljno probavljena hrana glavni je uzrok blokade stome.

ŠTO UZROKUJE začepljenje stome?

Kod kojih stoma postoji rizik od blokade?

Blokade su moguće i s ileostomom i s kolostomom, međutim, manje su vjerojatne u slučaju kolostome. Blokade stome također mogu biti djelomične ili potpune. U slučaju potpunih blokada ništa ne izlazi iz stome, dok u slučaju djelomičnih iz stome može izlaziti manja količina tekućeg sadržaja.

Kako spriječiti blokadu stome?

Kako biste umanjili rizik od blokade, posebno je važno da u prvim tjednima nakon zahvata izbjegavate hranu bogatu vlaknima i da općenito jedete polako i dobro prožvačete svaki zalogaj. Osim toga, slijedite upute u vezi prehrane koje vam je dao vaš enterostomalni terapeut ili liječnik. Više informacija možete naći u članku Prehrana sa stomom.

Što učiniti u slučaju blokade stome?

Ako se blokada dogodi, najsigurnije je da odmah kontaktirate liječnika kako bi se utvrdio uzrok blokade i spriječile moguće zdravstvene komplikacije.

Osim toga, ako sumnjate da vam je stoma blokirana zbog hrane:

  • Stanite s konzumiranjem krute hrane;
  • Konzumirajte tekućinu poput soka, tople juhe ili čaja;
  • Nježno izmasirajte područje trbuha oko stome;
  • Probajte leći s koljenima privučenim ka prsima;
  • Okupajte se u toploj kupki 15-20 minuta;
  • Prema potrebi stavite novu podložnu pločicu s većim promjerom.

Međutim, ako kroz više sati vaša stoma ne ispušta sadržaj, a imate simptome poput bolnih grčeva, povraćanja, mučnine i otečenog trbuha, morate odmah kontaktirati liječnika i prestati jesti i piti.