Upoznajte se s intermitentnom kateterizacijom

Postupak intermitentne kateterizacije pruža vam veću razinu samostalnosti i kontrolu nad procesom mokrenja.

CENTAR ZNANJA

MOKRAĆNI MJEHUR

Čista intermitentna kateterizacija

Čista intermitentna kateterizacija – što je i koje su prednosti?

Danas je čista intermitentna samokateterizacija „zlatni standard“ u rješavanju problema s pražnjenjem mjehura koji mogu biti uzrokovani ozljedama leđne moždine, bolestima poput dijabetesa i multiple skleroze te urođenim stanjima kao što je spina bifida.

Što je čista intermitentna samokateterizacija?

Urinarna kateterizacija postupak je pražnjenja mokraćnog mjehura pomoću cjevčice – katetera, u slučajevima u kojim mjehur nije moguće isprazniti prirodnim putem. Dva su glavna pristupa kateterizaciji – trajna i intermitentna kateterizacija. U slučaju trajne kateterizacije jedan se kateter, nakon što je uveden u mjehur, koristi bez prekida i do više tjedana.

Intermitentna kateterizacija izvodi se svakodnevno, 4-6 puta i to jednokratnim kateterima koji se uklanjaju odmah nakon pražnjenja mjehura.

U tom smislu se naziva intermitentnom – povremenom kateterizacijom. Ako ju osoba koja ima problem s mjehurom sama izvodi, onda ju nazivamo i samokateterizacijom. Da bi ovaj postupak mogao biti smatran čistim potrebno je zadovoljiti higijenske uvjete.

Pritom je osobito važno da prije postupka kateterizacije osoba temeljito opere ruke kako bi se izbjegla moguća kontaminacija cjevčice katetera.

Koje su prednosti intermitentne samokateterizacije?

Infekcije urinarnog trakta glavna su medicinska komplikacija vezana uz uporabu katetera.

Međutim, rizik od ovih infekcija značajno je veći slučaju uporabe trajnih katetera (tzv. Foleyevi kateteri) nego kod uporabe intermitentnih katetera.

Rizik od upala raste sa svakim danom korištenja trajnoga katetera, pa struka savjetuje njihovo izbjegavanje i uporabu intermitentnih katetera ondje gdje je to moguće.

Intermitentna tehnika također se pokazala sigurnom u primjeni i korisnom za umanjenje poteškoća s vezikoureteralnim refluksom – vraćanjem mokraće u bubrege, što može imati ozbiljne posljedice poput infekcija i oštećenja bubrega.

Prednost intermitentne kateterizacije je i u tome što oponaša „prirodan“ ritam mokrenja i što osoba ne mora cijelo vrijeme imati cjevčicu katetera u mjehuru.

Postupak intermitentne kateterizacije može se obavljati kod kuće ili na nekom drugom za to prigodnom mjestu.

Osim toga, ako ovaj postupak obavljate samostalno (samokateterizacija), imate i veću razinu samostalnosti te kontrolu nad procesom mokrenja.

To u konačnici može značajno i pozitivno utječe na vašu kvalitetu života.

Osim toga, postupak samokateterizacije također je brz i jednostavan pa ga čak i djeca mogu naučiti obavljati samostalno.